• OBJAVLJENO: 22.09.2011.
Okončan pilot projekt „Socijalno stanovanje u BiH“
20 porodica uselilo u rekonstruisane stanove u Vitkovićima

U prisustvu ambasadora Krajevine Holandije, njegove exelencije Swedera van Voorst tot Voorsta, predstavnika CRS-a u BiH, pomoćnika ministra izbjeglih i raseljenih lica u Federaciji BiH Sulejmana Alijagića, pomoćnika ministra za izbjeglice i raseljene osobe u Republici Srpskoj Nenada Đokića, danas je u Vitkovićima kod Goražda svečano obilježen završetak pilot projekta „Socijalno stanovanje u BiH“. Pored gostiju, svečanom činu prisustvovali su zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općine Goražde, a posebnu zahvalnost uputio je premijer BPK-a Emir Frašto.

Korisnici stambenih jedinica istaknuli su zahvalnost što su kroz ovaj projekat riješili svoje stambeno pitanje po veoma povoljnim uslovima, a na svečanom obilježavanju danas je i posljednjih 5 stambenih jedinica dobilo svoje korisnike.  Kako je ovom prilikom istaknula Sanela Imamović, program menadžer u CRS-u, projekat pored socijalnog stanovanja podrazumijeva i ekonomsku samoodrživost.

„Značaj ovog programa ne podrazumijeva samo stanovanje za određene kategorije koje su raseljena lica, povratnici, korisnici kolektivnih i alternativnih smještaja, ljudi koji se nisu mogli vratiti u svoja prijeratno prebivalište zbog nemogućnosti obezbjeđenja infrastukture u područja u kojima su živjeli. Značaj je veći što mi kroz ovaj program želimo da modeliramo i stavimo u funkciju jedan novi sistem stanovanja koji postoji u zemljama u regionu i zemljama EU. Projekat omogućava stanovanje uz određenu rentu do svog trajnog rješenja. Pored stanovanja, osigurano je i zapošljavanje korisnika,  a oni koji su smatrali da je njihova samostalnost i osiguranje za življenje, dobijaju i drugu vrstu pomoći kao što su nabavka poljoprivredne mehanizacije, te stipendije za školsku djecu  – istaknula je Sanela Imamović, program menadžer u CRS-u.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto naglasio je da je ovo ujedno i jedan novi način stambenog zbrinjavanja socijalnih kategorija, te izrazio nadu da će u budućnosti biti stvoren povoljniji abijent za rješavanje stambenog pitanja ovih kategorija stanovništva.

„ Ovaj projekat neće biti prvi, možda ćemo mi biti prvi kanton koji će imati Zakon o socijalnom stanovanju i koji će po povoljnijim uslovima pružiti šansu stanarima kolektivnih centara da žive u povoljnijim uslovima- kazao je premijer BPK-a Emir Frašto.

Podsjetimo, u okviru pilot projekta  koji je implementirao CRS „Socijalno stanovanje u BiH“ rekonstruisano je 20 stambenih jedinica u 14 stambenih objekata u goraždanskom naselju Vitkovići. Vrijednost projekta je 600.000 KM, finansijer Vlada Holandije, a sufinansijeri su bili Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica. Takođe, projekat obuhvata i održivost življenja korisnika kroz sufinansiranje zapošljavanja i paket pomoći za sve članove domaćinstva, stipendije za školsku djecu u naredne dvije godine, te nabavku poljoprivredne mehanizacije. Tako su zahvaljujući ovom projektu četiri korisnika socijalnog stanovanja u Vitkovićima dobila zaposlenje, a četvero djece stipendije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.