• OBJAVLJENO: 21.01.2021.
Sastanak premijerke BPK Goražde sa predstavnicima Bosna Bank International d. d. Sarajevo
Razgovarano o nastavku vrlo uspješne saradnje

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sastala se danas sa predstavnicima Bosna Bank International d.d. iz Sarajeva, direktoricom Sektora za poslovanje sa pravnim licima Edinom Hasečić, rukovodiocem Podružnice BBI u Goraždu Ismetom Bukvom i rukovodiocem Odjeljenja BBI VIP Biznis kluba Azrom Čolić, a sastanku u zgradi Vlade prisustovali su i ministri privrede i finansija BPK Goražde, Mensad Arnaut i Esad Kanlić.

Razgovarano  je o implementaciji Ugovora o poslovnoj saradnji za plasiranje linije finansiranja, uz subvencioniranje dijela profitne marže za privredna društva i obrtnike koji posluju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kao i nastavku veoma uspješne saradnje Vlade BPK Goražde i BBI banke na ovom projektu.

Kako je istaknuto, u cjelini se može biti zadovoljno implementacijom ove kreditne linije, iako nisu iskorištena sva kreditna sredstva koja su bila na raspologanju. Plasirana su 32 finansiranja u ukupnom iznosu od 8.367.708 KM, a na ime subvencije za korištenja finansiranja privrednim subjektima je isplaćeno 189.932 KM.

Bosna Bank Internacional d.d. Sarajevo je prema riječima direktorice Sektora za poslovanje sa pravnim licima Edine Hasečić, jedna od rijetkih banaka u BiH koja je odobrila finansiranja sa posebnom mjerom za COVID-19, nastojeći na taj način olakšati poslovanje privrednim subjektima u uslovima pandemije. Poseban senzibilitet, kako ona ističe, ova banka ima prema ovom području i Goraždu, obzirom na njihovu specifičnost te su, uz podršku Vlade BPK Goražde, otvoreni za nastavak saradnje i na drugim projektima koji će poboljšati privredni ambijent ovog kantona.

Ono što je interesantno kod ove kreditne linije koja aktivirana 2017.godine, kako ističu predstavnici BBI banke, jeste da na području BPK Goražde interes za kreditiranje nisu pokazali  mali samostalni obrtnici, za razliku od drugih sredina te je dogovoreno da treba poraditi na njihovom animiranju i uključivanju u ovaj projekt.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prema riječima premijerke Aide Obuće, uvijek je spremna da u okviru svojih finansijskih mogućnosti pomogne privrednike. To se potvrdilo i u veoma teškoj godini pandemije iza nas, kada je Vlada svojim mjerama bila partner u krizi privrednicima, nastojeći da lakše prevaziđu njene posljedice.

Jedna od mjera je i poslovna saradnja sa BBI bankom i subvencioniranje kamata privrednim subjektima te je s ciljem nastavka ove saradnje, Vlada BPK Goražde uputila Vladi Kantona Sarajevo molbu za ponovnu finansijsku podršku kad je riječ o ovom projektu.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o učešću našeg kantona na Sarajevo Bizniz forumu koji će se ove godine održati u specifičnim uslovima, te saradnji na plasiranju pozitivnih poslovnih priča iz ovog kantona u BBI Bizniz magazinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.