• OBJAVLJENO: 26.01.2021.
Dvadeset šesti januar- Dan sjećanja ove godine okupio veliki broj građana Goražda
Dužnu počast  žrtvama fašizma i partizanima – oslobodiocima Goražda odali su i predstavnici vlasti BPK-a Goražde na čelu sa premijerkom Aidom Obućom, kao i antifašisti iz niza gradova BiH 

Nizom prigodnih sadržaja, u Goraždu je danas obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ujedno i Dan mjesne zajednice Goražde I. Riječ je o datumu koji je od strane Općinskog vijeća Općine Goražde zvanično uvršten u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja na području općine Goražde. Na ovaj način građani Goražda odaju počast svim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu,  ali se i prisjećaju svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od novembra 1941. do 26. januara 1942.godine.

Delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražde, predvođene premijerkom Aidom Obućom i gradonačelnikom Ernestom Imamovićem te udruženja antifašista kao i predstavnici SABNOR-a položili su cvijeće na partizanskom groblju i šehidskom mezarju u Kolijevkama te odali počast svim borcima koji su u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom agresije na BiH položili živote boreći se protiv fašizma. Cvijeće je položeno na nekoliko mjesta u gradu, te na spomeniku djeci ubijenoj u Goraždu tokom posljednjeg rata.

Sa mosta u Goraždu poslane su poruke na istrajnu borbu protiv fašizma koji, kako je naglašeno, nažalost i danas ima korijene kroz različite organizacije koje veličaju ratne zločince. Antifašisti su poručili da obilježavanje ovakvih događaja nije samo radi sjećanja već i kao pouka generacijama koje dolaze, te su podsjetili na važnost isticanja historijskih posljedica zlonamjerne politike i strahota rata u cilju sprječavanja sve učestalijih pojava fašizma i neofašizma na ovim prostorima.

Procjene su da je od kraja novembra 1941. do kraja januara 1942. godine na mostovima i drugim mjestima u Goraždu, Foči i Višegradu, na najsurovije načine ubijeno oko 8.000 civila, a veliki broj ubijenih na goraždanskom mostu nikada nije pronađen.

Učenici OMŠ “Avdo Smailović” iz Goražda priredili su simboličan muzički  program, a članovi Asocijacije srednjoškolaca dramski performans, a u tome su im se pridružili i učenici OŠ “Husein ef. Đozo”.

Na kraju, kao i svake godine, uslijedilo je bacanje 79 ruža u rijeku Drinu u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941-1942. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.