• OBJAVLJENO: 28.01.2021.
Sastanak ministrica za pravosuđe Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo
Dogovorena naredna saradnja na unaprjeđenju efikasnosti rada ova dva ministarstva

Ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nataša Danojlić sastala se juče u Sarajevu sa sa ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejlom Brčić.

Jedna od tema razgovora bio je infrastrukturni problem s kojim se suočava Kantonalni sud u Goraždu, u vezi neophodne krovne rekonstrukcije na zgradi u kojoj je sjedište Kantonalnog suda u Goraždu, te je razgovarano je o mogućnostima pomoći od strane Kantona Sarajevo s ciljem rješavanja ovog problema.

S tim u vezi, ministrica Danojlić naglasila je kako je u periodu proteklih deset godina Kantonalni sud u Goraždu u okviru podrške, pomoći i rasterećenja Kantonalnog suda u Sarajevu, kao najopterećenijeg suda u FBiH, riješio oko 4.000 sudskih predmeta za Kanton Sarajevo.

Ministrica Nataša Danojlić upoznala je ministricu Brčić da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde drugi kanton koji je, po o uzoru na Kanton Sarajevo, uspostavio Registar zaposlenih i imenovanih lica, uz podršku i stručnu pomoć Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, a sve s ciljem jačanja sistema transparentnosti rada javnog sektora.

„Nastojat ću da resorno ministarstvo kojim rukovodim prati i ostale aktivnosti koje provodi Ministarstvo pravde i uprave i Vlada Kantona Sarajevo u segmentu unaprjeđenja transparentnosti i borbe protiv korupcije“, najavila je ministrica Danojlić,  te je razgovarano i o mogućnostima dopune i poboljšanja postojećih registara, kao i postepenog uvođenja novih registara na drugim poljima rada u javnom sektoru.

S tim u vezi, ministrica Brčić obećala je dati podršku Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde, s ciljem prilagođavanja i implementacije propisa koji bi omogućili da se osigura bolja javnost rada organa uprave i javnih institucija, prvenstveno iz oblasti kontrole javnih nabavki.

Na kraju sastanka, dogovoreni su i najavljeni naredni sastanci ovog tipa na kojima će se ubuduće redovno razmijenjivati sve neophodne informacije i aktivnosti koje trebaju pridonijeti dodatnom unaprjeđenju efikasnosti rada ova dva ministarstva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.