• OBJAVLJENO: 01.11.2005.
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja demobilisanih boraca


Dana 02. 11. 2005. godine upriličen je zajednički sastanak predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i predstavnika Udruženja demobilisanih boraca.
Na sastanku se razgovaralo o implementaciji Zakona o dopunskim pravima boraca, aktuelnoj problematici demobilisanih boraca uključujući i problem priključka električne energije u prostorije Udruženja. Kada je u pitanju implementacija Zakona o dopunskim pravima boraca, predstavnici ovog Udruženja su prezentirali neka od dopunskih prava boraca, tražeći objašnjenja kako će pojedinci ostvarivati svoja prava i na koji način su ista regulisana. Također, istaknut je težak položaj demobilisanih boraca, odnosno njihov materijalni status, prvenstveno onih boraca koji nisu zaposleni.
Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa saradnicima, se složio da ovakav status onih, koji su zaslužni za odbranu države jeste stramota za državu i da će Vlada Bosansko-podrinjskog kantona osmisliti i predložiti način kojim bi se ovi problemi prevazišli, ove prvenstveno najugroženije kategorije.
Demobilisani borci su dobili podršku od Vlade BPK Goražde i predsjedavajućeg Skupštine kantona koja se odnosi na Uredbu o povoljnim uvjetima penzionisanja kojom su najviše oštećeni borci demobilisani 1996. godine u odnosu na one koji su demobilisani 1997. godine i data su obećanja da će se u daljnjem radu učiniti dodatni napori kako bi se i ovaj problem riješio.
Na kraju, svi prisutni su se složili u tome da o ovim i drugim aktuelnim problemima, treba više razgovarati, organizovati sastanke i moeđusobno sarađivati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.