• OBJAVLJENO: 12.02.2021.
Kolegij Skupštine BPK -a Goražde
Utvrđen novi termin održavanja Godišnje sjednice Skupštine; pitanje izbora predsjedavajuće Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ne predstavlja pitanje vitalnog nacionalnog interesa, zaključak Kolegija

Kolegij Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na 28. redovnoj sjednici  održanoj danas, utvrdio je novi termin održavanja Godišnje sjednice Skupštine BPK Goražde.

Godišnja sjednica koja je bila zakazana za 16. februar 2021.godine, održat će se 23. februara 2021.godine, s početkom u 10:00 sati.

Osim utvrđenog novog termina održavanja Godišnje sjednice Skupštine BPK Goražde, na današnjoj sjednici Kolegij Skupštine BPK Goražde usvojio je zaključak u kojem smatra da pitanje izbora predsjedavajuće Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ne predstavlja pitanje vitalnog nacionalnog interesa, jer navedenu odluku ne donosi Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već izabrani predstavnici naroda na zajedničkom sastanku. O istoj se Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ne izjašnjava, već se Odluka o izboru u skladu sa članom 10. stav (3) saopštava Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Članom 68. Poslovnika Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je regulisano da se mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa poteže kad se radi o usvajanju zakona, drugih propisa ili akata za koje se utvrdi da spadaju u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Također, ovim zaključkom Kolegij Skupštine smatra da prisustvo sjednici tri predstavnika klubova naroda, održanoj 09.02.2021. godine i glasanjem prilikom donošenja Odluke, broj: 01-04-122/21 o izboru predsjedavajućeg Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predstavnik Kluba srpskog naroda u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je dao potpuni legalitet i legitimitet ovom sastanku i predloženoj odluci.

Navedenim zaključkom zadužena je i  Stručna služba Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, da u svom daljem radu u pogledu upotrebe pečata i radnih prostorija Skupštine postupa u skladu sa Poslovnikom Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i donesenim odlukama, uzimajući u obzir donesenu Odluku, broj: 01-04-122/21 od 09.02.2021. godine.

Obavijest o odgađanju Godišnje sjednice Skupštine BPK Goražde

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.