• OBJAVLJENO: 19.02.2021.
Organizacioni odbor utvrdio program i finansijski plan obilježavanja Dana nezavisnosti BiH
Za grad Goražde i Bosansko-podrinjski kanton ovaj datum je od izuzetne važnosti

Organizacioni odbor za obilježavanje 1. marta- Dana nezavisnosti  na današnjem sastanku utvrdio je Program i finansijski plan obilježavanja ovog značajnog datuma na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S ciljem dostojanstvenog obilježavanja ovog značajnog datuma u historiji naše domovine, na području BPK Goražde  biće upriličeno niz aktivnosti koje će biti organizirane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, iako je obilježavanje planirano skromnije u odnosu na prethodne godine, cilj je ukazati na značaj ovog historijskog datuma za državu BiH.

„Historijska dimenzija i značaj ovog datuma navela nas je da program započnemo 26.februara, historijskim časom u svim osnovnim i srednjim školama a zatim ćemo imati pohod „Grebak -put života“ kao nezaobilaznu aktivnost koju provodimo svake godine. Svečana akademija bit će održana na sam dan praznika, 1. marta a našim građanima ponudit ćemo i  pozorišnu predstavu koja će se održati 4. marta. Zbog epidemioloških mjera i borbe protiv virusa COVID 19, mi smo ove godine ograničeni sa nekim aktivnostima koje smo htjeli  realizirati, ali zbog broja ljudi koji se mogu okupiti kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru, ipak smo morali nešto skromnije da obilježimo ovaj značajan datum“ – istakla je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Većina sadržaja bit će upriličena na području Goražda, a svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma dat će i općine Foča i Pale u Federaciji BiH. 

„ Za Grad Goražde – grad heroj, ovaj datum je od izuzetne važnosti kao i u cijeloj BiH. Premijerka i članovi Organizacionog odbora su prihvatili ideju ukoliko to budemo mogli realizovati, da se na platou izletišta „Rorovi“ gdje je urađen pristupni put, postavi  državna zastava, armijska zastava te zastava kantona i grada Goražde, kako bismo pokazali da poštujemo sve instance vlasti kao i protekli rat, jer Armija BiH je najzaslužnija za nezavisnost BiH koju je izborila. Takođe, želimo da našoj djeci kao i svake godine omogućimo edukacijski čas jer kako vrijeme prolazi, nažalost,  Grad Goražde nema monografije za period 1992-1995.godina, a želja nam je da uključimo mlade generacije da spoznaju koliko je važan Dan nezavisnosti i šta to za nas znači“ – ovom prilikom kazao je gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović. 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.