• OBJAVLJENO: 30.09.2011.
Press konferencija Ministarstva za privredu
Za podršku industrijskoj proizvodnji u prvom krugu izdvojeno 533.020 KM

Press konferencija Ministarstva za privredu

I pored teške finansijske situacije u budžetu, Vlada BPK-a Goražde je na današnjoj sjednici donijela odluku o dodjeli podsticajnih sredstava po Programu podrške industrijske proizvodnje na području našeg kantona.

– U Ministarstvo za privredu pristiglo je ukupno 35 aplikacija, od kojih je 7 ocijenjeno uspješnim. Obzirom da su ispunjavale kriterije iz Programa, Vlada je danas donijela odluku o odobravanju tih 7 projekata čija je ukupna vrijednost 533.020 KM. Predloženim projektima planirano je zapošljavanje 54 nova radnika, a trenutno u tim preduzećima radi negdje oko 1100 radnika. Značajno je istaći da su, uglavnom, podržana sva preduzeća sa prostora industrijske zone, obzirom da je tu zaposlen i najveći broj radnika. Na prostoru općine Foča-Ustikolina podržana je firma „Fekry“ te firme „Zlatna nit“ i „Inžinjering“ iz Goražda  – kazao je ministar za privredu Demir Imamović.

Prema riječima ministra Imamovića, Vlada je danas donijela i izmjene i dopune Programa podrške industrijskoj proizvodnji za ovu godinu, čime je Ministarstvu za privredu omogućeno da dodjeli još sredstava po ovom osnovu:

– Ministarstvo za privredu će već sljedeće sedmice objaviti novi javni poziv za dostavljanje investicijskih programa, jer želimo ostaviti mogućnost da se privredni subjekti, koji žele u većem obimu investirati u proizvodnju i zapošljavanje, mogu obratiti za podsticajna sredstva po ovom programu.

Ministar Imamović izrazio je nadu da bi se uz pomoć Federalnog ministarstva za razvoj poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva industrije, rudarstva i energetike mogla obezbijediti dodatna sredstva za razvoj industrijske proizvodnje te da bi se kroz programe ovih federalnih ministarstava mogao finansirati veći broj projekata obrtnika i poduzetnika sa područja našeg kantona.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.