• OBJAVLJENO: 23.03.2021.
Press konferencija ministara za privredu i finansije BPK Goražde
Nema mjesta izjavama da goraždanski ugostitelji nisu dobili pomoć iz kantonalnog budžeta, podrška obrtu i privredi obećana i u ovoj godini

Ministri u Vladi BPK Goražde za privredu i finansije Mensad Arnaut i Esad Kanlić upriličili su danas press konferenciju na kojoj su demantovali tvrdnje predstavnika Udruženja ugostitelja s područja BPK Goražde u vezi pružanja podrške s ciljem ublažavanja negativnih posljedica nastalih tokom pandemije koronovirusa. Kako su istaknuli, nema mjesta izjavama dijela goraždanskih ugostitelja, prema kojima taj sektor nije dobio pomoć iz kantonalnog budžeta, a cilj Vlade BPK Goražde je adekvatnu podršku pružiti i  u 2021.godini, kako svim privrednim društvima i obrtnicima, tako i u ugostiteljima za saniranje negativnih ekonomskih  posljedica uzrokovanih virusom COVID- 19.

Vlada BPK Goražde je kroz „Program za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće za 2020. godinu“,  izdvojila iznos od 640.000 KM kako bi se ublažile posljedice nastale tokom pandemije svim privrednim društvima i obrtnicima s područja BPK Goražde. Od pomenutog iznosa, po svim programima, ukupno je za ugostitelje s područja BPK Goražde utrošeno 161.012,00 KM, dok je preostali iznos od 478.988,00 KM utrošen za privredna društva i ostale obrtnike koji djeluju na području BPK Goražde.

Također, po izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava „Podrška razvoju poduzetništva i obrta za 2020.godinu”, kojim su obuhvaćeni i ugostitelji,  Vlada je za 103 obrtnika izdvojila 53.510,00 KM. Sredstva su iplaćena u toku jučerašnjeg dana, tako da su isplaćene sve obaveze prema po navedenim programima za 2020.godinu.

U skladu sa finansijskim mogućnostima, Vlada BPK Goražde će i dalje pružati podršku privredi i obrtu, nastojeći ublažiti posljedice u njihovom poslovanju uzrokovane  pojavom pandemije virusa COVID-19.

„Osim ugostitelja i drugi obrtnici se sigurno nalaze u teškoj situaciji zbog pogoršane epidemiološke situacije koja je ugrozila njihovo poslovanje. Za realizaciju „Progama podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2021. godinu“ sredstva u budžetu BPK Goražde planirana su u iznosu od 150.000 KM, a u cilju pružanja podrške,  Vlada BPK Goražde uputila je inicijativu prema višim nivoima vlasti da se omogući korištenje namjenskih sredstava kako bi se eventualno mogao usvojiti novi kovid zakon. Ugostitelje i sve druge koji se nalaze u teškoj situaciji  podržavat ćemo kroz  njihove aktivnosti i projekte, a moramo  voditi računa i o malim preduzećima koja broje do pedeset uposlenika, jer situacija je teška za sve“-na današnjoj press konferenciji kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Prema riječima ministra za finansije BPK Goražde Esada Kanlića, Vlada BPK Goražde će nastojati da adekvatno reaguje na određene izazove kao što je to učinila i u protekloj godini, ali isto tako ima obavezu da vodi računa kako o svim građanima BPK Goražde, tako i svim privrednim subjektima, smatrajući da niti jedna grana privrede ne može biti privilegovana.

„Očekujemo podršku iz svih struktura  društva kako bismo zajedno prevazišli ovaj jako težak period s kojim se susreću građani našeg kantona. Nema potrebe za dizanje bilo kakvih tenzija, jer u ovom trenutku je prioritet da se spase ljudski životi, a poslije ćemo sjesti i razgovarati na koji način možemo riješiti problematiku koja nas je zadesila. Obzirom da su se ugostitelji na pojedinim portalima oglasili da im nisu isplaćena sredstva iz prošle godine, ja ovom prilikom tvrdim da su tokom jučerašnjeg dana isplaćene sve preostale obaveze za 2020.godinu, odnosno obaveze po posljednjem, četvrtom programu podrške “-ističe ministar za finansije BPK Goražde Esad Kanlić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.