• OBJAVLJENO: 17.11.2005.
Započela sanacija puta Hrenovica-Mesići

Puštanje u saobraćaj polovinom januara naredne godine!

Premijer BPK-a Goražde Salko Obhođaš i ministar za privredu Ferid Bučo potpisali su 16.11.2005.godine ugovore o sanaciji i nadzoru radova dijela pružne trase na relaciji puta Hrenovica-Mesići , sa firmom „Okac“ iz Goražda i Agencijom „Fila“ iz Sarajeva.

Potpisivanju ugovora, pored direktora pomenutih firmi Halila Okovića i Fikreta Dautbegovića, prisustvovao je i direktor kantonalne Uprave civilne zaštite Ramo Živojević pod čijim nadzorom se vrši deminiranje posljednje neočišćene dionice ovog puta.
Prema riječima gospodina Okovića, radovi na sanaciji ovog puta započeće odmah kako bi se nadoknadilo mjesec dana kašnjenja izazvanih kašnjenjem usvajanja rebalansa budžeta, a predviđa se da bi svi poslovi mogli biti okončani do 15.januara naredne godine.
Vrijednost ugovora na sanaciji i nadzoru radova trase puta Hrenovica- Mesići, za čiju realizaciju je sredstva u potpunosti obezbijedila federalna Vlada, iznosi 500.000,00 KM.
Nadzor radova vršiće Agencija „Fila“ iz Sarajeva.

Obimom radova predviđeno je da se stara pružna trasa puta Hrenovica-Mesići dovede u stanje korišćenja za osobne autobomile, ali i za sva druga vozila. Korišćenjem ove putne komunikacije građani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde skratiće put do Sarajeva za 22 kilometra, što nije malo, posebno kad se ima u vidu da je ovaj put veoma pogodan za korišćenje u zimskim uvjetima vožnje, jer njegova najveća nadmorska visina (tunel Stambolčići) 600 metara.
Čestitajući potpisnicima ugovora na dobivenom poslu, Premijer Salko Obhođaš izrazio je svoje veliko zadovoljstvo što nakon toliko godina ova putna komunikacija ponovo postaje aktuelna.
„Kada jednom krenu vozila ovim putem, bez obzira što je makadamski, više ih ništa neće zaustaviti jer je to uistinu najkraći i najpogodniji put prema glavnom gradu naše zemlje,“- kazao je Premijer, ističući da je njegova najveća želja da jednog dana, vidi ovu putnu komunikaciju asfaltiranu i u svoj punoj funkciji, a jedna od najvećih bilo bi pružanje šanse studentima sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da preko dana borave na predavanjima u Sarajevu, a uveče se vraćaju kući.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.