• OBJAVLJENO: 24.03.2021.
Kantonalni ministar zdravstva i pomoćnica direktora JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ posjetili izolatorij u prostorijama bivšeg Đačkog doma
Broj oboljelih na području BPK Goražde u stalnom porastu

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Eniz Halilović u pratnji dr. Aldijane Begović, pomoćnika direktora JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ posjetio je danas Izolatorij u zgradi Đačkog doma u Goraždu, koji je prema odluci Vlade BPK Goražde dat za smještaj i vanbolničko liječenje pacijenata oboljelih od virusa COVID-19.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju na području BPK Goražde sve više je pacijenata oboljelih od virusa COVID-19 koji imaju potrebu za hospitalizaicijom. Bolnički kapaciteti za hospitalizaciju i liječenje koji su prema naredbi Federalnog kriznog štaba stavljeni u funkciju su popunjeni tako da se od sinoć pacijenti sa lakšom i srednjom kliničkom slikom upućuju na vanbolničko liječenje u Izolatorij „Đačkog doma u Goraždu“. Pacijenti sa težom kliničkom slikom upućuju se na liječenje u Izolatorij Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.  Prema podacima, na području našeg kantona trenutno je aktivno zaraženo 388 osoba. Na bolničkom liječenju nalaze se 43 osobe, od tog broja 26 osoba se nalazi na liječenju u COVID odjelu JZU Kantonalna bolnica Goražde, dok se 14 osoba nalazi u Izolatoriju KCUS, a tri osobe u Izolatoriju „Đačkog doma u Goraždu.

„Zaista moram da kažem da imamo dobru saradnju sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu i od početka pandemije pružaju nam veliku podršku, tako da niti jedan pacijent iz Sarajeva nije vraćen u Goražde. Krizni štab Ministarstva, uz podršku Vlade BPK Goražde, u stalnom je zasjedanju, prati epidemiološku situaciju i ukoliko bude potrebe donosit će restriktivnije mjere.  S obzirom da naše zdravstvene  ustanove od početka pandemije imaju problem sa nedostatkom kadra, stavljanjem u funkciju Izolatorija u zgradi „Đačkog doma u Goraždu“, Vlada BPK Goražde donijela je naredbu kojom je zdravstvne ustanove s područja BPK Goražde zadužila da obezbijede timove za rad u izolatoriju, što je već učinjeno. Kada je riječ o neophodnim lijekovima, Vlada BPK Goražde je putm Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde obezbijedila određena sredstva za funkcionisanje i rad zdravstvenih ustanova s područja BPK Goražde, a Krizni štab uputio je prema Vladi prijedlog na razmatranje koji bi se uputio prema Skupštini na usvajanje, a tiče se refundacije troškova lijekova pacijentima koji nisu u mogućnosti obezbijediti lijekove“ – prilikom posjete izolatoriju kazao je ministar Halilović.

Prema riječima dr. Aldijane Begović, pomoćnika direktora JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ i koordinatora za rad i funkcionisanje izolatorija, broj oboljelih pacijenta od koronavirusa na području našeg kantona je u stalnom porastu, a samim tim i broj pacijenta koji imaju potrebu za hospitalizacijom.

“Kisik nam stalno nedostaje, jer se to troši u enormnim količinama.  Više od pola pacijenata koji su na hospitalizaciji je na stalnoj kiseoničkoj potpori, a neki povremeno. Mi u našoj bolnici nemamo centralni kisik i u roku od para dana potrošimo zalihe. Jutros je došlo 50 boca i mi to stalno zanavljamo. Što se tiče lijekova, to moramo imati u svakom momentu na raspolaganju,  snalazimo se nekako, sreća do sada nismo ostali bez niti jedne ampule i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su nam pomogli“-ističe dr. Aldijana Begović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.