• OBJAVLJENO: 26.03.2021.
Predstavnici Vlade BPK Goražde održali sastanak sa zastupnikom u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH Dževadom Adžemom
Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH upućen jedinstven zaključak kojim se od ovog doma traži da Vladu Federacije obaveže da hitno distribuira finansijsku pomoć za nabavku neophodnih sredstava i lijekova zdravstvenim ustanovama u BPK Goražde

Uoči održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH čije održavanje je zakazano za 30. mart 2021.godine , u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održan je sastanak sa zastupnikom Dževadom Adžemom.

Sastanku na kojem su definisani prioriteti našeg kantona u cilju suzbijanja i širenja virusa COVID-19 a koje bi u vidu zaključaka trebao na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predstaviti zastupnik Dževad Adžem, prisustvovali ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović, ministar za finansije koji ujedno po ovlaštenju Vlade BPK Goražde obavlja dužnost premijera Esad Kanlić, ministar za privredu Mensad Arnaut, gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović te zamjenica direktorice JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde dr. Aldijana Begović.

S obzirom da se naš kanton pored pogoršane epidemiološke situacije suočava i sa problemom nedostatka finansijskih sredstava, zajednički stav svih prisutnih na sastanku je pokretanje inicijative iz našeg kantona, a koju bi u vidu zaključka podržao i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, kojim bi se obavezala Vlada FBiH da hitno sredstva koja ima na raspolaganju u iznosu od 60 miliona KM  distribuira prema nižim nivoima vlasti, kao pomoć zdravstvenim ustanovama.

„Postoje stvari koje se moraju promtno rješavati, jer kako smo mogli čuti danas, naše zdravstvene ustanove se susreću za problemom nabavke neophodnih lijekova koji bi mogli  spriječiti usložnjavanje kliničke slike pacijenata oboljelih od virusa COVID-19, a u suštini ti lijekovi koštaju od 30KM do 90 KM. Na današnjem sastaku dogovorili smo se da hitno zatražimo finansijsku pomoć viših nivoa vlasti, kako bismo prevazišli ovako tešku situaciju. Želim da poručim građanima da ćemo objedinajvanjem snaga i sredstava ponuditi rješenja, a to je i  obaveza svih nas, da zaštitimo građane i pružimo im  neophodnu kako zdravstvenu, tako i svaku   drugu zaštitu“-kazao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz BPK Goražde Dževad Adžem.

Prema riječima ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniza Halilovića, jedan od prioriteta našeg kantona je i nabavka vakcina.

„Taj proces je otkočen i vakcine stižu u naš kanton, ali je neophodno još više doza kako bismo mogli staviti pod kontrolu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom viruasa COVID-19“-ističe ministar Haliović.

Pozitivnim su ocijenili  današnji sastanak i gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović i pomoćnica direktora JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde dr. Aldijana Begović, a uzimajući u obzir ozbiljnost situacije izazvane pandemijom virusa, oni su još jednom zamolili građane našeg kantona da poštuju epidemiološke mjere kako bi dali doprinos spriječavanju i širenju virusa te se što prije vratili normalnom načinu života.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.