• OBJAVLJENO: 29.03.2021.
Sastanak premijera FBiH sa kantonalnim premijerima i ministrima zdravstva
Novalić: Vlada FBiH radi 24 sata dnevno dok ne nabavi vakcine za građane

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača održali su danas sastanak putem video linka s kantonalnim premijerima, s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera na saniranju pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u cijeloj Federaciji.

Sve prisutne premijer Novalić je upoznao da je nabavka vakcine za građane u FBiH prvi prioritet u radu Federalne vlade, te da Vlada na tom pitanju radi 24 sata dnevno dok ne nabavi vakcine za građane.

– Obavili smo razgovore sa ambasadama SAD, Kine i Rusije, ali i s drugim ambasadama čije zemlje proizvode vakcinu. Dobili smo određene informacije i instrukcije, te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve, kako bi direkno ušli u proces nabavke vakcina. S obzirom na to da Pfizer i dalje insistira na pregovorima direkno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH, da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke vakcina za Federaciju. Uključili smo i ostale mehanizme, poslali i na druge adrese pisma i zahtjeve, a nismo odustali ni od nabavke vakcina Sputnik V. U naredna dva do tri dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor – naglasio je premijer Novalić.

Na sastanku je prezentirana i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 29.3.2021. godine. Prema podacima iz informacije na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 344 slučaja na 100 hiljada stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom (778), Zapadnohercegovačkom (757) i Bosansko-podrinjskom kantonu (716). Sedmični indikatori, pored ostalog, pokazuju da je u FBiH broj novih potvrđenih slučajeva povećan za 13,5 posto, a broj hospitaliziranih pacijenata za 5,6 posto.

Kantonalni premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima ukazali su na povećan broj hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom. Pozdravili su poduzete aktivnosti Federalne vlade na nabavci vakcina prezentirane na današnjem sastanku.

Rezimirajući upućene prijedloge i preporuke, konstatovano je da je neophodno produžiti postojeće epidemiološke mjere, te pojačati nadzor nad njihovim provođenjem. Zaključeno je da se i s današnjeg sastanka uputi Vijeću ministara BiH zahtjev za pojačanom kontrolom granica, shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, te neophodnost uvođenja testa, posebno radi predstojećih vjerskih praznika. Bit će upućen i zahtjev da konačno profunkcionira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje s ciljem ujednačavanja mjera na cijelom prostoru BiH. Također, premijeri Federacije i kantona saglasni su da Vlada FBiH zatraži od Vijeća ministara BiH hitno pokretanje aktivnosti prema proizvođaču Pfizer, koji insistira i prepoznaje u komunikaciji jedino državu, a za nabavku 500 hiljada vakcina ovog proizvođača za potrebe Federacije.

Povodom predstojećih vjerskih blagdana premijeri u Federaciji su zaključili da će premijer Novalić u njihovo ime uputiti pismo vjerskim zajednicama u BiH s molbom  da se poduzmu i dodatne neophodne aktivnosti, te apeli prema vjernicima s ciljem poštivanja mjera u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.

Na prijedlog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, s obzirom na  povećan broj oboljelih migranata na području tog kantona, zatražit će se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predlaganje i dodatnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa uzrokovano uglavnom njihovim kretanjem.

Inače, današnji sastanak održan je u skladu s dogovorom od prošle sedmice s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH, a kojem su prisustvovali i kantonalni ministri zdravstva. Naredni sastanak premijera u FBiH bit će održan u utorak.

www.bpkg.gov.ba/www.fbihvlada.gov.ba

 

BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON JEDAN OD TRI KANTONA SA NAJVEĆOM INCIDENCOM OBOLJELIH OD COVIDA

Zdravstvena situacija još uvijek pod kontrolom

Današnjem redovnom sastanaku sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem ispred Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisustvovali su ministar za finansije Esad Kanlić koji po ovlaštenju Vlade mijenja premijera, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović i sekretar Vlade BPK Emir Sijerčić.

Epidemiološka situacija na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izrazito je teška. Nju, kako je na današnjem sastanku istakao ministar Halilović, dodatno usložnjava nedostatak medicinskog kadra, smještajnog kapaciteta i lijekova te sve veći broj covid pacijenata koji zahtijevaju bolničko liječenje.

“Zaključno sa 28.03. pod  zdravstvenim nadzorom je 1067 osoba na području BPK. U prosjeku testira se 50-70 osoba i na dnevnoj osnovi je oko 30 osoba pozitivno. U protekla 24 sata oporavljeno je 47 osoba od COVID  infekcije. Ono što nam predstavlja najveći problem je broj hospitalizovanih pacijenata i njihov broj je duplo veći u odnosu na  proteklu sedmicu. Kapaciteti u Kantonalnoj bolnici su popunjeni, u funkciju smo stavili i dodatne kapacitete i na vanboličnom liječenju,  u izolatoriju, trenutno je smješteno 15 pacijenata. U  Covid odjelu Kantonalne bolnice nalazi se 25 pacijenata, a 19 zaraženih osoba je na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”-  kazao je ministar zdravstva BPK Goraže.

Zahvaljujući dobroj koordinaciji primarne i sekundarne zaštite, odnosno domova zdravlja i Kantonalne bolnice te dobroj saradnji sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, zdravstvena situacija na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde još uvijek je pod kontrolom, naglasio je on, što ne znači da će takva biti narednih dana, jer se ona iz sata u sat mijenja.

Predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pridružili su se zahtjevima drugih kantona da se što prije nabave vakcine te pojača nador granica, odnosno da se osobama pri ulaku u našu zemlju traži negativan PCR test ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji. Takođe i dalje če se tražiti ujednačavanje epidemioloških mjera za sve kantone.

Kako mjere koje je donio Krizni štab Ministarstva zdravstva , a usvojila Vlada BPK Goražde ističu u petak, Krizni štab će analizirati donesene naredbe i trenutnu epidemiološku situaciju te u skladu s njom pooštriti ili ublažiti postojeće mjere za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, istaknuto je na današnjem sastanku sa federalnim premijerom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.