• OBJAVLJENO: 31.03.2021.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
Vladi BPK predloženo da se postojeće mjere i preporuke produže na još 14 dana; izraženo ogromno nezadovoljstvo brojem vakcina koje dobiva naš kanton

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice održao je danas sjednicu na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema informacijama koje je na sjednici iznijela direktorica Zavoda za javno zdravstvo epidemiolog Medina Bičo, epidemiološka situacija na području našeg kantona još uvijek je usložnjena uzimajući u obzir činjenicu da je veliki broj  zaraženih virusom COVID-19 u odnosu na broj stanovnika.

Na području našeg kantona trenutno je 387 osoba zaraženih virusom COVID-19. Osim razmatranja mjera koje su već na snazi, Krizni štab zatražio je od viših niova vlasti da se ubrza proces nabavke vakcina, a kako je rečeno, Zavodu za javno zdravstvo BPK Goraže jučer je isporučeno 84 doze vakcina proizvođača Pfizer.

” S obzirom na epidemiološku situaciju i broj oboljelih , izražavamo ogromno nezadovoljstvo brojem vakcina koje dobija naš kanton.  Ono što nas najviše zabrinjava jeste da imamo sve veću potrebu za hospitalizacijom pacijenata u bolničkim uslovima, a prema posljednjim informacijama njih je trenutno  56 na bolničkom liječenju u Kantonalnoj bolnici i prostorijama Đačkog doma“-kazao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović.

Krizni štab je Vladi BPK Goražde predložio da se postojeće mjere i preporuke produže na još 14 dana, uključujući i model online nastave.

“Neophodna je zabrana sportsko – rekreativnog održavanja treninga, ali i preporuke koje se odnose na privredna društva, banke i sve koji pružaju šalterske usluge da imaju jednu osobu koja će pratiti nadzor nad poštivanjem svih higijensko- epidemioloških mjera. Apleujemo na Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da nastave pojačan nadzor nad poštivanjem mjera”, kaže Halilović.

Dodaje kako je primjetno nepoštivanje higijensko- epidemioloških mjera u sportskim kladionicama.

“I ranije smo predlagali zatvaranje sportskih kladionica na period 14 dana. Nadam se da će Vlada donijeti još neke restriktivnije mjere. Moramo biti odgovorniji i na taj način pomoći i zdravstvenim radnicima. Ovom prilikom želim da uputim apel svima onim koji su bili sa zaraženim osobama da to prijave, jer samo odgovorno ponašanje će nam pomoći”, poruka je  ministra Halilovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.