• OBJAVLJENO: 12.04.2021.
Sastanak premijerke BPK Goražde za menadžmentom javnih zdravstvenih ustanova s područja BPK Goražde
U nepunih mjesec dana za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u borbi protiv korona virusa izdvojeno 85.000 KM

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća organizovala je danas sastanak sa menadžmentom javnih zdravstvenih ustanova na kojem je analizirana trenutna epidemiološka situacija na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te sagledane potrebe i dogovorene naredne aktivnosti u borbi protiv pandemije COVID- 19.

Sastanku  sa menadžmentom Kantonalne bolnice Goražde, Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ Goražde, Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde i Zavoda zdravstvenog osiguranja prisustvovao je i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

– Jako je bitno da svi oni koji su uključeni u borbu protiv Covid- a 19 svakodnevno razmjenjuju informacije kao i da se dogovaraju o novim mjerama i aktivnostima koje će se poduzeti, kazala je premijerka Obuća te naglasila da je trenutna epidemiološka situacija na području našeg kantona, prema izvještajima zdravstvenih ustanova, zadovoljavajuća, iz razloga što nemamo povećan broj oboljelih, a incidenca se u odnosu na prošlu sedmicu smanjila za 100. U prošloj sedmici ona je bila 468 a sada je 390.

Na sastanku su analizirane potrebe javnih zdravstvenih ustanova za kisikom, lijekovima i kadrom, te je tom prilikom istaknuto da su Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, u periodu od 18.marta do danas, za podršku radu zdravstvenih ustanova u borbi protiv korona virusa izdvojili 85.000 KM.

„ Posebno smo analizirali potrebe javnih zdravstvenih ustanova za kisikom, lijekovima i kadrom. Vi znate da smo mi u prethodnom periodu od strane Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja odobrili prvo 45.000 KM, zatim iz budžeta Vlade 5,000 KM, a u petak je Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja donio još jednu odluku da se interventno djeluje sa dodatnih 35. 000 KM i to: 25.000 za Kantonalnu bolnicu, a 10.000 KM za Dom zdravlja Goražde kako bi se pokrile potrebe za nabavku kiseonika, lijekova i troškova angažovanja dodatnog kadra. Prije svega, ovdje se misli na pulmologa koji je angažovan kako u Domu zdravlja, tako i u Kanotnalnoj bolnici Goražde. Prema informacijama koje sam danas dobila, stanje je zadovoljavajuće, kiseonika i lijekova u bolnici ima, mada mi i dalje šaljemo zahtjeve za nabavku novih lijekova, prvenstveno onih kojih nema na tržištu. Uspostavili smo komunikaciju i sa UNDP-om, jer imamo potpisan sporazum sa tom međunarodnom organizacijom pa ćemo i preko UNDP-ija dobiti značajnu količinu lijekova za Kantonalnu bolnicu“- riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Razgovarano je takođe i o Planu vakcinacije kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Ona kako je istaknuto ide ustaljenom dinamikom i dosad je utrošeno svih 434 doze koje su došle u naš kanton, a  danas se očekuje još 100 doza kineske vakcine.

„ Prvi smo kanton koji je osim zdravstvenih radnika i štićenika Doma za stara lica, počeo vakcinisati i građanstvo i prema rijelima dr. Čengića već je 200 naših sugrađana vakcinisano. Razgovarali smo i o zahtjevima koji su nam uputili Udruženje novinara, Sindikat policije i državnih službenika. Ono što nam je naš epidemiolog rekao jeste da se se svi oni trebaju prijaviti, jer su u trećem redu prioriteta kad je u pitanju vakcinacija, zajedno sa prosvjetnim radnicima, što znači prioritet nam je zadržati ovakav trend, raditi na poštivanju već donesenih  mjera i boriti se za što veću količinu vakcina koje će doći u BPK Goražde“- poručila je premijerka Obuća.

Na važnost poštivanja epidemioloških mjera, ukazao je i direktora Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ Goražde dr.Edin Čengić.

„ Zahvaljujući mjerama koje je Vlada donijela, koje nisu resktriktivne ni blizu kao što je to u drugim kantonima, što je jako bitno sa ugla gledanja privrednih tokova, mi smo došli u povoljnu situaciju da ove zadnje dvije sedmice imamo povoljan trend i ukoliko se mjere i njihova kontrola nastave još dvije sedmice, imat ćemo manje od 100 ili više zaraženih, što je u odnosu na ono kako je bilo, bitno rasterećenje za cijeli zdravstveni sistem“- naglasio je on.

Statistike Covid ambulante u martu mjesecu, u proljetnom valu panedmije: 5183 pregleda, 614 kućnih posjeta ljekara, 2250 kućnih posjeta medicinske sestre, 753 pacijenta sa upalama pluća novootkrivenim tokom tog mjeseca i podijeljene 2385 intervenske terapije, brojevi su koje govore o preopterećenosti našeg zdravstvenog sistema.

Vakcinacijom građana našeg kantona, kao i daljim poštivanjem svih epidemioloških mjera možemo prevenirati neki naredni val, možda ne potpuno da do njega ne dođe, ali sigurno da ne bude blizu, kao što je bio ovaj sa velikim brojem oboljelih, sa velikim brojem hospitalizirinih i velikim brojem umrlih, jedna je od poruka sa današnjeg sastanka premijerke BPK Goražde i menadžementa javnih zdravstvenih ustanova s područja BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.