• OBJAVLJENO: 14.04.2021.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
Primjena važećih mjera produžena na period od sedam dana, uključujući i online sistem nastave

Na 39. redovnoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde održanoj danas, razmatrana je epidemiološka situacija na prostoru našeg kantona.

Prema podacima, epidemiološka situacija je još uvijek nepovoljna s obzirom da je na području našeg kantona još uvijek 195 osoba zaraženo virusom COVID-19. Od tog broja, 31 osoba se nalazi na liječenju, što u  covid odjelu JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ i izolatoriju Đačkog doma u Goraždu, tako i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nakon razmatranja trenutne situacije po pitanju pandemije virusa COVID-19, Krizni štab ministarstva je mišljenja da se nisu stvorile pretpostavke za popuštanje mjera te je u skladu s tim donio i preporuku koja će biti upućena prema Vladi BPK Goražde, a to je da se primjena važećih mjera produži na period od sedam dana, uključujući i online sistem nastave.

„Riječ je o naredbama koje su bile na snazi u proteklih 14 dana, a ono oko čega je najviše bilo polemike jeste oko organizacije nastave, odnosno prednostima i nedostacima sistema online nastave. Mi smo predložili Vladi BPK Goražde da u koordinaciji sa Ministarstvom za obrazovanje produži za narednih sedam dana online model nastave, a  u narednom periodu da Zavod za javno zdravstvo, u koordinaciji sa Ministarstvom za obrazovanje, sagleda cjelokupnu epidemiološku  situaciju i donese konačnu odluku za dalji nastavak školske godine“-riječi su ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice bPK Goražde Eniza Halilovića.

Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ponovo je zatraženo da nastavi kontinuiran nadzor na provođenjem svih higijensko-epidemioloških mjera, s obzirom da još uvijek imamo veći broj oboljelih na području kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.