• OBJAVLJENO: 21.11.2013.
25.novembar- Dan državnosti BiH
Upućen poziv građanima BPK da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje Dana državnosti BiH

Dan državnosti

Dan državnosti Bosne i Hercegovine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde biće obilježen raznovrsnim sadržajima u kojima će učešće pored kantonalnih i općinskih zvaničnika uzeti učenici osnovnih i srednjih škola.

Obilježavanje ovog značajnog datuma počinje sutra polaganjem cvijeća na šehidskim i partizanskim spomen obilježjima u općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

U Goraždu će se sutra  svečano otkriti table s natpisom”Goražde-grad heroj”. Ovi natpisi su nakon inicijative neformalne grupe građana  “Ponos i pravda” ponovo vraćeni na ulaze u grad s južne i sjeverne strane, a uz prigodna obraćanja otkriće ih pobjednici školskih takmičenja, učenici osnovnih i srednjih škola. Svečano otkrivanje natpisa je u 11,00 sati pored magistralnog puta M20(kod firme “Goraždeputevi”).

„Dan državnosti iz ugla učenika osnovnih i srednjih škola“- naziv je prezentacije koju će goraždanski srednjoškolci održati svojim vršnjacima sutra u 14,00 sati, u kino-sali Centra za kulturu, gdje će biti održana i svečana dodjela nagrada pobjednicima literarnog i likovnog natječaja o ovoj temi.

U Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu sutra će u terminu od 09,00 do 13,00 sati, u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženja pedagoga sporta biti održan malonogometni turnir na kojem će se takmičiti devet ekipa učenika osnovnih i srednjih škola s područja ovog kantona.

Za najmlađe Goraždane pripremljena je pozorišna predstava, koja počinje sutra u 12,00 sati u kino-sali Centra za kulturu.

Pod nazivom „Sevdahom sam Bosnu okitio“ vokalno-instrumentalni sastav „Behar“ iz Goražda povodom Dana državnosti održaće tri koncerta.  Prvi je sutra u 18,00 sati u Sportskoj dvorani u Prači, dok će se ostala dva koncerta održati 23.11. u 19,00 sati u Goraždu i 25.11. u 18,00 sati u Omladinskom kulturnom centru u Ustikolini.

Centralno obilježavanje Dana državnosti BiH je u ponedjeljak, 25.novembra u Goraždu. Tog dana, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu, goraždanskog muftijstva, boračkih udruženja i Oružanih snaga BiH položiće cvijeće na centralno spomen obilježje braniocima Bosansko-podrinjskog kantona, a potom i na šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama, općina Goražde.

Učenici koji su osvojili nagrade na literarnom i likovnom natječaju kantonalnog Ministarstva obrazovanja položiće cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci u periodu 1992-1995.godina.

Svečana akademija održaće se takođe u ponedjeljak 25.11. u 12,00 sati u kino-sali Centra za kulturu, gdje će o ovom datumu govoriti istoričar prof.dr. Enes Pelidija, a prisutnima će se obratiti i predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Suad Došlo.

U kulturnom programu svečane akademije učestvovaće učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“  i VIS „Behar“ iz Goražda, kao i prvonagrađene učenice na literarnom natječaju Ajla Balijagić i Emina Mašala.

U Gradskoj galeriji u Goraždu istog dana u 13,00 sati biće otvorena izložba akademskog slikara Hamida Muhovića pod nazivom “Pejzaži netaknute prirode”.

Udruženje antifašista Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uz podršku Vlade BPK Goražde organizovalo je odlazak svojih članova i zainteresovanih građana u Mrkonjić Grad na obilježavanje 70.godišnjice ZAVNOBiH-a, a polazak je u subotu, 23. novembra.

Organizacioni odbor za obilježavanje 25.novembra-Dana državnosti BiH Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pozvao je sve građane da svojim prisustvom pomenutim sadržajima uveličaju obilježavanje ovog jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja 25.novembra-Dana državnosti BiH

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.